2012. augusztus 25., szombat

26.

Sokat foglalkozom mostanság a hét fő bűnnel.
Egyenlőre még titok, hogy miért is, de a maradék szabadidőmben tanulmányokat, katolikus oldalakat, meg efféle dolgokat olvasok, jegyzetelek különböző papírfecnikre.
Eddig még csak olyasmit találtam, amiket elolvasva most már tudom, hogy tuti, hogy elkárhozom, de ma egy másik tanulmányt olvasgatva felcsillant némi reménysugár a lelkemnek.
 "Dr. Simon Laham, a Melbourne-i Egyetem szociálpszichológusa A bűn öröme: A hét halálos bűn pszichológiája című könyvében írja le a bűnös életmód pszichológiai hátterét, melyben elmagyarázza, hogy valójában miért is okoz örömöt az embereknek a hét főbűn elkövetése.  

Dr. Laham szerint az emberi viselkedés sokkal komplexebb annál, hogy szimplán jóra és gonoszra lehetne egyszerűsíteni. Laham elmélete alapján a büszkeség, a bujaság, a torkosság, a fösvénység, az irigység, a jóra való restség és a harag nem lélekpusztító bűnök, hanem mindig is jelen lévő, funkcionális emberi tendenciák.

Bujaság (Luxuria): A kutatás szerint a bujaság okosabbá és segítőkészebbé tesz, valamint segít kimutatni az érzelmeket. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy azok az emberek, akik többet gondolnak a szexre, általában jobb analitikus problémamegoldó gondolkodásmóddal rendelkeznek, ráadásul a buja emberek annak érdekében, hogy sikeresen ágyba csábítsák partnerünket, segítőkészebbé és udvariasabbá válnak, állítja Laham.

Torkosság (Gula): Laham felmérése alapján aki elfogyaszt egy szelet süteményt, az nagyobb valószínűséggel fog jótékony célokra adakozni.

Fösvénység (Avaritia): A pénz igenis boldogíthat, legalábbis ameddig értelmes módon költik el. Korábbi felmérések azt igazolták, hogy az emberek akkor boldogabbak, ha anyagi javak helyett új élmények megszerzésére költik el a pénzüket.

Restség (Acedia): Azt is már számos korábbi tanulmány során bebizonyították, hogy a lustálkodás, pihenés és bóbiskolás fejleszti az ember memóriáját és gondolkodását.

Harag (Ira)
: A harag hatására az emberek könnyebben képesek a saját véleményükkel ellentétes nézeteket magukévá tenni, ráadásul a dühös vitapartnerek nagyobb valószínűséggel képesek elérni a céljaikat például egy tárgyalás során, derül ki Dr. Laham könyvéből.

Irigység (Invidia): Önmagunk más, bizonyos szempontokból jobb emberekhez való hasonlítgatása javíthatja a hangulatunkat, az önmagunkról alkotott képet és a kreativitást. Egy felmérés alapján kiderült, hogy azok a tanulók, akik jobb tanulókkal hasonlították össze magukat, általában jobb jegyeket értek el az iskolában.

Kevélység (Superbia)
: A büszke személyiségű emberek kitartóbbnak bizonyulnak nehéz problémák megoldásánál, és sokkal alkalmasabbak vezetői pozíciók betöltésére. Korábbi tanulmányok alapján igazolható továbbá, hogy a büszke embereket általában jobban kedvelik."

Nem akarok mentegetőzni, de igaza volt a dobosunknak. "Nem mindegy, hogy hogyan jutunk a Pokolra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése